Αφυδάτωση σε υγιή άτομα

Οι καλοκαιρινοί μήνες χαρακτηρίζονται από αυξημένες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι όταν εκτεθούμε πολλές ώρες στη ζέστη και στον ήλιο, αρχίζει η έντονη εφίδρωση, δηλαδή η απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών. Συνήθως καταλανώνουμε διάφορα υγρά, καφέ, τσάι ή μπύρα , νομίζοντας ότι αυτά επαρκούν. Αυτά όμως έχουν διουρητικές ιδιότητες κι επιδεινώνουν την αφυδάτωση.

Εάν αυτή φτάσει σε σημαντικό επίπεδο πτώσης νερού και ηλεκτρολυτών, αρχίζουν ύπουλα συμπτώματα, τα οποία αρχικά δεν προσέχουμε. Αυτά είναι δίψα, έντονη ξηροστομία, μείωση της ούρησης με ασυνήθιστα σκούρα ούρα, ίσως δυσκοιλιότητα, σίγουρα εύκολη κόπωση, πονοκέφαλο και ζάλη η οποία μπορεί να φτάσει σε προλιποθυμικό ή λιποθυμικό επεισόδιο (ορθοστατική υπόταση) . Επίσης μας κάνει ευάλωτους σε λοιμώξεις λόγω βλάβης του επιθήλιου και δυσπεψία λόγω μείωσης των υγρών του πεπτικού.

Η αντιμετώπιση γίνεται με λήψη υγρών τύπου νερό και ηλεκτρολυτικά διαλύματα μέχρι να αποκατασταθεί η ξηροστομία και η ολιγουρία, καθώς και η αναζήτηση δροσερού, σκιερού μέρους. Ίσως σε ακραίες περιπτώσεις να χρειαστεί να πάμε στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα