Προληπτική Ιατρική (Check-up) - Οικογενειακός Ιατρός

H Προληπτική Ιατρική είναι η σπουδαιότερη λειτουργική δομή της Ιατρικής ενός κράτους, διότι διατηρεί σε καλή υγεία τους πολίτες, μειώνει ραγδαία τις δαπάνες για την υγεία και δευτερευόντως τις αναπηρίες και την απώλεια εργατικού δυναμικού και εργατοωρών. Είναι το σπουδαιότερο σκέλος της Πρωτοβάθμιας Υγείας και πραγματοποιείται από λειτουργούς υγείας δημοσίου και ιδιωτικού φορέα , αρχικά και κατά κύριο λόγο όμως από τον Οικογενειακό Ιατρό, ο οποίος, αν τύχει να συνδέεται και με πλήρη νοσοκομειακή μονάδα δημόσια ή/και ιδιωτική, μπορεί να την ασκεί πληρέστερα μέσω του γνωστού μας Check-up.

Ο Οικογενειακός Ιατρός, είναι εκείνος που παρακολουθεί συνολικά την πορεία υγείας των μελών μιας οικογένειας, (είτε αυτό αφορά απλό έλεγχο, είτε συνήθη έκτακτα περιστατικά, είτε χρόνια) και, ακόμα και όταν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, πρέπει να παραμένει και να είναι το σημείο αναφοράς.

Σήμερα η Προληπτική Ιατρική, καλείται να λειτουργήσει σε δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες, βάση των στοιχείων των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Η υποχώρηση του Δημόσιου Φορέα Υγείας το 2013 με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η υπερσυμπίεση των ιδιωτικών ασφαλειών λόγω μείωσης της δημόσιας αρωγής, η αύξηση των ανασφάλιστων και η ανεργία, οι διάφορες νεοσύστατες και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, δημιουργούν συνθήκες δυσοίωνες για να πραγματοποιήσουμε ένα απλό check-up.

Το check-up αποτελείται από:

  1. Την ορθή λήψη πλήρους ιστορικού.
  2. Την πλήρη κλινική εξέταση του εξεταζόμενου.
  3. Αν χρειασθεί εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, πολλά ιδιωτικά και δημόσια κέντρα κάνουν θαρραλέες εκπτώσεις ώστε να είναι οι εξετάσεις προσιτές στον μέσο άνθρωπο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ένα νέο μη παραβλέψιμο επικουρικό προϊόν είναι η δημιουργία οικονομικών καρτών υγείας και άλλων ασφαλιστικών προϊόντων από τον δημόσιο και ιδιωτικό φορέα, όπου προσφέρονται τουλάχιστον τα βασικά και όπου συνήθως μέσω τηλεφωνικών κέντρων κατευθύνεται ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος σε Γενικό Ιατρό, Παθολόγο ή άλλη απαραίτητη ειδικότητα.

Στη δύσκολη εποχή της κρίσης λοιπόν, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα για αισιόδοξα αποτελέσματα αν στοχεύσουμε στην αγωγή υγείας σε όλο το εύρος ηλικιών, στους εμβολιασμούς, στους ελέγχους λοιμώξεων, στους προσυμπτωματικούς ελέγχους, στους καρδιοαγγειακούς, στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη, της υπέρτασης, των δυσλιπιδαιμιών, των ψυχικών προβλημάτων ή νόσων, στους οδοντιατρικούς ελάγχους, στην πρόληψη ατυχημάτων, στον περιορισμό ή τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, στην υποστήριξη του ειδικού πληθυσμού (ηλικιωμένοι, έγκυες), στη μελέτη των περιβαλλοντικών παραγόντων (φαινόμενο θερμοκηπίου) και στην πρόβλεψη ή αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν.

Ολοκληρώνοντας συνοψίζουμε ότι το check-up μπορεί να σώσει ζωές, να μειώσει νοσηρότητες και να μας φέρει πιο κοντά στην καλή υγεία και ποιότητα ζωής και σημαντικότατο ρόλο παίζει εδώ ο Οικογενειακός Ιατρός.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα