Παχυσαρκία &
Αποκλίσεις Βάρους

Από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης όρισε και ξεχώρισε την παχυσαρκία σαν αυτόνομο νόσημα. Πριν 40 χρόνια και περισσότερο, ο γενικός πληθυσμός ήταν λιποβαρής και σπάνια υπήρχαν παχύσαρκα άτομα. Το μέσο βάρος ανδρών και γυναικών φαίνεται να αυξάνεται ανά δεκαετία τα τελευταία χρόνια. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η παχυσαρκία αγγίζει και την παιδική ηλικία με ρυθμούς αυξανόμενους.

Ποιος ορίζεται παχύσαρκος

Ως Δείκτης Μάζας Σώματος ΔΜΣ ή ΒΜΙ (στα Aγγλικά) ορίζεται το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά (kg) προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (m) , δηλαδή

Να πούμε εδώ ότι ο υπολογισμός βρίσκεται σε συνάρτηση και με το φύλο, την ηλικία, το σωματότυπο και άλλους παράγοντες, οι παρακάτω τιμές όμως στη γενικότητα ισχύουν.

  • Η φυσιολογική διακύμανση του ΔΜΣ είναι 18,5 - 24,9
  • Όταν ο ΔΜΣ είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 30 ( ΔΜΣ ≥ 30) , το άτομο ορίζεται παχύσαρκο και τιμές μικρότερες του 18,5 ορίζουν το άτομο ως λιποβαρές.
  • Όσο ο ΔΜΣ αποκλίνει από τις φυσιολογικές τιμές , τόσο το πρόβλημα γίνεται πιο πολύπλοκο.

Η βασικότερη αιτία της παχυσαρκίας είναι η πρόσληψη περισσότερης ενέργειας (θερμίδες/calories: ο όρος kcal που συναντάμε στις συσκευασίες) από την ενέργεια που καίμε (γρήγορα γεύματα, fast food, φαρμακευτικές ουσίες, κατάχρηση αλκοόλ κ.ά.).

Αφού ορίσαμε τον παχύσαρκο και τον λιποβαρή άνθρωπο, πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι το μη φυσιολογικό βάρος είναι μια σημαντικότατη αιτία πολλών νόσων, που όμως μπορεί να αναστραφεί πλήρως ασκώντας προληπτική και θεραπευτική ιατρική.

Ενδεικτικά η παχυσαρκία προκαλεί:

  • Δυσκολία στην καθημερινότητα
  • Σακχαρώδη Διαβήτη
  • Υπέρταση
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Σύνδρομο υπνικής άπνοιας, σημαντικότατο για παθολογικά συμβάντα, ατυχήματα και πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις
  • Μυοσκελετικά προβλήματα

Στο πρόβλημα αυξημένου βάρους κύρια θέση καταλαμβάνει ο Οικογενειακός Ιατρός στον οποίο πρέπει αρχικά να απευθυνθούμε για αξιολόγηση, ώστε να αποφασίσει εάν η θεραπεία θα είναι συντηρητική, χειρουργική ή και τα δύο.

Στη συντηρητική θεραπεία, ο Οικογενειακός Ιατρός θα ενημερώσει, κατευθύνει και συνεργαστεί με πολλούς λειτουργούς Υγείας, π.χ. Ψυχολόγο, Διατροφολόγο - Διαιτολόγο, Πνευμονολόγος , Καρδιολόγος κ.ά., ώστε ο ΔΜΣ να πλησιάσει τα φυσιολογικά όρια είτε από την κατεύθυνση του λιποβαρούς, είτε από την κατεύθυνση του παχύσαρκου.

Στη χειρουργική θεραπεία (μειωτικό χειρουργείο) , ο Οικογενειακός Ιατρός θα συνεργαστεί με εξειδικευμένο χειρουργικό κέντρο, παρακολουθώντας και κατευθύνοντας την όλη θεραπευτική αγωγή.

Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) η παχυσαρκία φαίνεται να είναι μια διαρκώς εξαπλωμένη επιδημία του 21ου αιώνα για το Δυτικό κόσμο, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά και μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση όλων των πόρων υγείας, ενώ σε αντίθεση στις χώρες της Αφρικής και τον αναπτυσσόμενο κόσμο η επιδημία είναι η ασιτία και οι λοιμώξεις.

Tο αισιόδοξο είναι ότι όλο και περισσότεροι διακόπτουν το κάπνισμα, βελτιώνουν την διατροφή τους και υιοθετούν έναν πιο αθλητικό τρόπο ζωής.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα