Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι, βάση συναφούς εγκυκλίου του Ε.Ο.Φ, βιομηχανικά προϊόντα. Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών, όπως ορίζει η εγκύκλιος, σε δοσομετρικές μορφές, με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις. Δεν πρέπει όμως να αναφέρονται σε προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις, που αυτές οφείλουν να έχουν τα γνωστά σε όλους μας φάρμακα. Ποτέ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια ενδεδειγμένη και ισορροπημένη δίαιτα, αλλά την ενισχύουν και την συμπληρώνουν.

Με αυτήν την έννοια, η παραπάνω εγκύκλιος του Ε.Ο.Φ, περιλαμβάνει πολλά συμπληρώματα διατροφής, γύρω στα 1283, που είναι διαπιστευμένα με συγκεκριμένο αριθμό. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν από το 1949.

Ο γενικός πληθυσμός χρησιμοποιεί πολυβιταμινούχα σκευάσματα, συμπληρώματα διατροφής, προβιοτικά και άλλες ουσίες για πολλούς λόγους: παραγωγή ενέργειας, μείωση κόπωσης, τόνωση ανοσοποιητικού και αύξηση νοητικής επίδοσης, ενίσχυση των μυών, οστών, μαλλιών, νυχιών και του δέρματος, αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών και κάλυψη διατροφικών ελλείψεων. Δρουν αντιοξειδωτικά, έχουν αγχολυτική δράση, προστατεύουν το καρδιοαγγειακό σύστημα, βελτιώνουν το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό, αντιμετωπίζουν την δυσκοιλιότητα, τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, την υπερλιπιδαιμία και πολλά άλλα.

Οι ασθενείς τα χρησιμοποιούν προκειμένου να ενισχύσουν την διατροφή τους ώστε να αποκατασταθεί η υγεία τους και να επιτευχθούν μικρότερες και αραιότερες υποτροπές έως και εξάλειψή τους και αυτό πρέπει να γίνεται ορθολογιστικά και υπό την καθοδήγηση έμπειρου κλινικού διαιτολόγου.

Και ο γενικός πληθυσμός κάνει χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για τους παραπάνω λόγους. Όμως κι εδώ, παρότι υγιείς, πρέπει να συμβουλεύονται τον Οικογενειακό Ιατρό τους τόσο για τα ποια συμπληρώματα είναι ενδεδειγμένα για την κάθε περίπτωση, όσο και για την δοσολογία τους. Επίσης ο Φαρμακοποιός μπορεί κατά περίπτωση να συμβουλέψει για το τι υπάρχει και ποιο είναι καταλληλότερο για τον καθένα.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος είναι εκείνος που γνωρίζει καλά τα θέματα διατροφής και την χρήση συμπληρωμάτων τόσο για ασθενείς όσο και για υγιείς.

Οι αθλητές αποτελούν ένα ειδικό πληθυσμό, όπου εκεί μπορεί να γίνουν υπερβολές στην χρήση συμπληρωμάτων και πιθανώς μη διαπιστευμένων από τον Ε.Ο.Φ. Χρειάζεται καθοδήγηση από τους ειδικούς της αθλητικής διατροφής, τον Οικογενειακό Ιατρό, τον προπονητή και καλό είναι να συνεργάζονται οι ειδικότητες αυτές.

Τέλος, επειδή συνεχώς παράγονται όλο και πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής, οφείλουν να τα γνωρίζουν ο Ιατρός μας, ο Διαιτολόγος καθώς ο Φαρμακοποιός, πράγμα που απαιτεί συχνή ενημέρωση από τους φορείς υγείας.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα