Τσιμπήματα – Δαγκώματα

1. Φίδι

Στη χώρα μας τα φίδια είναι συνήθως ακίνδυνα. Τα δηλητηριώδη είναι συνήθως λίγα και από αυτά ξεχωρίζει η οχιά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το φίδι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο εκτός αν φοβηθεί (όταν είναι κάπου εγκλωβισμένο και άθελά μας βάλουμε το χέρι ή το πόδι όταν το πατήσουμε).

Εάν το φίδι δαγκώσει, η συνέχεια εξαρτάται από το πόσο πρόσφατα έχει δαγκώσει κάτι άλλο κι έχει αδειάσει ή αραιώσει το δηλητήριο από τους αδένες του.

Συνήθως προκαλεί τοπική νέκρωση στο σημείο του δαγκώματος , πόνο , οίδημα αλλά και συστηματικές εκδηλώσεις αργότερα. Εάν έχουμε τέτοιο συμβάν δε ρουφάμε το δηλητήριο και διίστανται οι γνώμες για το εάν πρέπει να δεθεί το μέλος (διότι διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα).

Τα μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το άτομο αμέσως στο πλησιέστερο κέντρο υγείας.


2. Σκορπιός

Προκαλεί στον άνθρωπο πολύ πόνο και οίδημα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεταφορά σε μονάδα υγείας χωρίς να προσπαθήσουμε να παρέμβουμε.


3. Έντομα

Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα άτομα είναι πιο ευαίσθητα από άλλα στα τσιμπήματα εντόμου.

Τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα είναι αθώα και με τοπική θεραπεία υποχωρούν. Τσιμπήματα από μέλισσα ή σφήκα ίσως είναι πιο σοβαρά.

Εάν το άτομο παρουσιάσει οίδημα που επεκτείνεται, δύσπνοια ή άλλη αλλεργική αντίδραση, πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μονάδα υγείας. Εκεί ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί το υπόλειμμα του εντόμου από το σημείο του τσιμπήματος.

Σημασία έχει να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το έντομο που μας τσίμπησε. Άλλα έντομα που συνήθως τσιμπάνε είναι ο ψύλλος , ο κοριός, τα κουνούπια, οι μύγες, τα τσιμπούρια κ.λπ.


4. Ψάρια, δράκαινες, σκορπίνες, ηλεκτροφόρα χέλια, τσούχτρες

Τα τσιμπήματα στην θάλασσα είναι αρκετά επικίνδυνα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εάν παρουσιασθούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ή επεκτεινόμενα οιδήματα, το άτομο πρέπει να μεταφερθεί άμεσα σε μονάδα υγείας.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα