Αμυγδαλίτιδα

Οι αμυγδαλές μας είναι δύο, δεξιά κι αριστερά στην είσοδο του φάρυγγα, με τη σταφυλή ανάμεσά τους. Αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πύργους του ανοσοποιητικύ μας συστήματος.

Η αμυγδαλίτιδα διακρίνεται σε οξεία με άμεση έναρξη και χρόνια η οποία συντηρεί μια ήπια φλεγμονή των αμυγδαλών για καιρό.

Η οξεία αμυγδαλίτιδα κάνει υψηλό πυρετό (έως και 39o-40o) με έντονο ρίγος, κακουχία και άλλα συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως παρουσιαστεί πυώδες επίχρισμα επάνω στις διογκωμένες, εξέρυθρες αμυγδαλές.

Το αίτιο μπορεί να είναι ιογενές (λοιμώδης μονοπυρήνωση, ιός EBV) ή μικροβιακό (συνήθως στρεπτόκοκκος). Πάντα πρέπει να γίνεται αιτιολογική διάγνωση παράλληλα με την άμεση χορήγηση θεραπείας από τον οικογενειακό ιατρό διότι, τόσο η ιογενής όσο και η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα ίσως προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Η χρόνια αμυγδαλίτιδα πρέπει να θεραπευθεί οπωσδήποτε λόγω της νοσηρότητας που προκαλεί κι επί πλέον των επιπλοκών που μπορεί να δημιουργήσει.

Αν αποτύχουν οι θεραπείες κι έχουμε 3-5 επεισόδια σε ένα έτος και σαθρές αμυγδαλές, τότε ο ιατρός είναι πιθανόν να συστήσει την αφαίρεσή τους.


Επάνω

ΙΑΤΡΕΙΟ

Φιλαρέτου 8, Γέρακας
ΤΚ: 15344

6977 713238 (προτιμώμενο)

210 6612208

anastasioskapaskelis@gmail.com

Anastasios.Kapaskelis


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Σελίδα στο facebook

Αξιολογήστε μας στο
Google


ΑΙΒΕ


Πληροφορίες για τον COVID-19 και τον εμβολιασμό στο τηλ. 6977-713238


Στείλτε Ηλεκτρονικό μήνυμα